Ada Tipi Mutfak

12-01-2023 14:49
Ada Tipi Mutfak
 
Ada tipi mutfak tüm aktivite alanlarından bir yada birkaçının mutfağın ortasında çözümlendiği mutfak şeklidir. Geniş mutfaklar için uygundur. Ada mutfaklar mutfak yaptıracak kişiler arasında en çok tercih edilen mutfak tipidir. 

Ada tipi mutfağın en temel amacı daha çok tezgah alanı, başka bir deyişle çalışma alanı yaratmaktır. Ada tipi mutfakların en büyük avantajı aynı anda birden fazla kişinin hareket edebilmesine imkan sağlamasıdır. 

Ada tipi mutfak tasarlanırken öncelikle karar verilmesi gereken adanın işlevidir. Ada pişirme alanı mı olacak, yemek hazırlama alanı mı olacak yoksa yemek yeme alanı mı. Eğer yemek yeme alanı olacaksa adaya yakın olan ve aynı zamanda mutfakta çalışacak kişilere engel olmayan bir depolama ünitesi yapılmalıdır.
 
 
 
 

 

  
Ada Tipi mutfakta çalışma üçgeni görselde ki gibidir. Peki çalışma üçgeni nedir?

Mutfaktaki iş sıralamasına göre her mutfakta gıda depolama alanı (buzdolabı), yemek ön işlem alanı (eviye), pişirme bölgesi (ocak) olmak üzere üç temel işlevsel alan vardır.Bu üç nokta ve onları birleştiren hayali çizgiler mutfak üçgeni olarak ifade edilir. Mutfak çalışma üçgeni, mutfağın işlevselliğinin bu üç bölgenin birbirine göre konumu ve yakınlığının düzenlenmesine bağlı olduğu düşüncesine dayanır. 

Ada bölümüne ne kadar cihaz yerleştirileceği kişisel tercihlere ve mekanın verilerine bağlıdır. Ancak bu yerleşimde ana aktivite alanları arasında uygun mesafeler bırakılmalıdır; ada etrafında rahat hareket edilebilmesi için en az 120 cm genişliğinde sirkülasyon alanları oluşturulmalıdır. 

Ada içerisine konulacak cihazlara bağlı olarak zeminde elektrik, havalandırma, gaz gibi donanımlara ihtiyaç duyulabilir. Özellikle adaya ocak koyulacaksa havalandırmanın çok iyi olması gereklidir, aksi taktirde mobilyalar kötü kokuları absorbe edebilir. 


 

 

Mutfak alanınız çok küçükse veya kiracıysanız taşınabilir adalar tercih edebilirsiniz. Bu tip adalar çelik yada masif ahşaptır, mutfağın istenilen yerine taşınabilir.

Bunların alt kısmında çekmece, dolap ya da raf üniteleri üst kısmında ise kesme tahtası bulunur.Küçük mekanlarda taşınabilir ada aynı zamanda yemek masası için de yer yaratabilir. 

Ada mutfağın kalbidir ve çok uzun yıllar daha tercih sırasında ilklerde olacağı neredeyse kesindir...
 
 
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.